Flottielje zeilen Cyclades

Flottielje data 2021 Cyclades

Flottielje zeilen door de Cyclades.
Het is een tweeweeks route, bestemd voor de meer ervaren zeiler. We geven hieronder een voorbeeld route hoe deze zou kunnen zijn. Echter is het gebied, en met name de wind, een bepalende factor voor dit flottielje. Bij de heersende wind zou dit heel goed de route kunnen worden, maar het zou dus ook kunnen dat we ervan af wijken. De dagafstanden zullen wel ongeveer overeen komen. Gemiddeld tussen de 20 en de 40 mijl. Maar met een beetje wind (4-5Bft) is dat prima te doen

Op zaterdagavond al hebben we een uitgebreide briefing over het gebied en het zeilen met evt. veel wind. Wat te doen als de wind opsteekt, hoe met de  golven om te gaan en wat zijn de reef mogelijkheden van het zeiljacht.

Athene – Kea (Korissia) 38 zeemijlen
Op zondag vertrekken we vanuit Kalamaki Marina naar het eiland Kea. De eerste dag wordt dus gelijk een pittig eind varen, maar de tocht leidt ons langs de totale kust van Athene (27 Km) en langs Kaap Sounio met de tempel van Possidon daarop. Daarna is het nog 14 mijl ‘de hoek om’ richting Kea. In Kea leggen we aan in Korissia, dit ligt net als Vourkari in een grote baai in het noorden.

Kea – Kithnos (Loutra) 22 zeemijlen
Na Kea zetten we koers richting Kithnos. Kithnos heeft 2 havens, wij zullen nu richting de westkant gaan: Loutra. Loutra is bekend vanwege de warm water bronnen. Deze liggen direct naast de haven dus we kunnen mooi even de spieren bij laten komen van 2 dagen fanatiek zeilen.

Kithnos – Siros (Ermiopoulis) 30 zeemijlen
Vanuit Kithnos zetten we koers richting Siros, naar de havenplaats Ermiopoulis aan de westkant van het eiland. In Ermiopoulis kunnen ook grote veerboten uit het water gehaald worden voor onderhoud in droogdokken, wat een geweldig gezicht is. Het dorpje bestaat uit huisjes in allerlei kleuren. Het ‘echte Cyclades’ met wit en blauw zullen we na Siros al snel gaan zien. Ermiopoulis is een bruisend dorpje met voldoende restaurantjes in kleine straatjes.

Siros – Mikonos 18 zeemijlen
Vandaag is een korte dag varen, je kunt hiervan gebruik maken om in de middag, als de wind het toelaat, voor anker te gaan bij Delos. Delos is het oude centrum van de Cyclades. Hier liggen de oudste en belangrijkste opgravingen van Griekenland. In de mythologie wordt Delos ook veelvuldig genoemd. Kykla betekend cirkel, omdat alle eilanden in een soort van cirkel rondom Delos liggen. In de middag ankerop naar het bruisende Mikonos. Blauw en wit zijn hier de dominerende kleuren. Overdag is het dorpje rustig, maar zodra de schemer invalt komt het helemaal tot leven. Je waant je in elk straatje weer op een plek waar je nog niet eerder was… en wat waarschijnlijk wel zo is.

Mikonos – Naxos 23 zeemijlen
Naxos is het meest centraal gelegen eiland van de Cyclades. Het heeft een goed georganiseerde haven en het dorpje is erg schattig en leuk. Talloze kleine steegjes doen je een aantal keer per dag verdwalen. Bovenaan bij de kerk heb je schitterend uitzicht over de haven en omliggende eilanden.

Naxos – Skinoussa 17 zeemijlen
Skinoussia is een van de minder bekende ‘kleine Cyclades’. Klein is het eilandje zeker. Het heeft een klein haventje, je kunt hier zo vanaf je zeiljacht in het water springen. Om uit eten te gaan lopen we via het mooi aangelegde pad richting de chora. Hier vinden we verschillende restaurantjes en ook een barretje. Het wordt heerlijk rustig slapen in deze oase van rust.

Skinoussa – Santorini 30 zeemijlen
Een van de langste dagen vandaag, dus we moeten niet te lang in bed blijven liggen. We gaan richting Santorini. Santorini ligt pal zuid van Skinoussa dus we zullen bij de heersende wind wellicht een beetje afkruisen. Na een lange zeildag komen we aan in de haven van Santorini. Nadat iedereen ligt gaan we met een busje de grote krater op,  die Santorini is. Bovenop ligt de Chora, je hebt nog nooit zoiets gezien!

Santorini – Folegandros 30 zeemijlen
Anker op richting Folegandros. Met de heersende wind is dit een mooie halve wind koers en zijn we in 4-5 uurtjes op Folegandros. Folegandros is een van de kleinere havens en eilanden die in het programma zitten. Tijd om even te luieren en alle indrukken te verwerken. Of om het geheugenkaartje van je camera te verwisselen…

Folegandros – Milos 35 zeemijlen
Milos staat bekend om zijn rotsformaties met kristal helder water en wit zand op de bodem. Ken je die plaatjes waarbij je de schaduw van je boot op de bodem van de zee ziet? Dat is o.a. Milos. We laten ons anker zakken in een van de mooie baaien en maken een heklijn naar de kant. We eten aan boord vandaag met de boodschappen uit Folegandros. In de ochtend, na een frisse duik genomen te hebben, gaan we rustig aan richting het noorden.

Milos – Sifnos (Kamares) 20 zeemijlen
Sifnos wordt vaak genoemd in de reisverslagen van zeilers. Het heeft iets bijzonders. Het is een beetje een vergeten eiland. Het heeft niks bijzonders zoals een klooster of een fort, het heeft geen bruisend nachtleven of is bekend van ansichtkaarten, maar het heeft juist dat stukje vergetelheid. Je hoeft hier even helemaal niks, behalve genieten van het heldere water en het lekkere Griekse eten.

Sifnos – Paros (Naoussa) 34 zeemijlen
Paros is een van de mooiste eilanden van de Cyclades als je het ons vraagt. Het heeft alles, maar niks in overvloed. Het heeft het prachtige weer en een mooie, kleine haven. Het heeft een heel mooi centrum met kleine witte straatjes met mooie boetiekjes, het heeft het levendige in de avond als alle terrasjes vol zitten… Het heeft alles, maar van niks is teveel.

Paros – Serifos 34 zeemijlen
Het dorpje Serifos ligt in een prachtige baai op Serifos. We leggen aan de betonnen kade aan en vervolgens kun je met je voeten in het zand genieten van een cocktail.. of je kunt de klim aangaan naar de chora. Het is een stukje lopen, maar het uitzicht… Serifos is een klein mooi plekje in een baai op een rotsachtig eiland.

Serifos – Kithnos (Merikia) 25 zeemijlen
Als we Serifos achter ons laten om weer richting Kithnos te gaan, zorgen we ervoor dat we niet te laat vertrekken. We kunnen bij Merikia nog heerlijk in een baai liggen alvorens we de haven binnenlopen. Nadat we uitgezwommen zijn is het nog 10 min op motor voor we vast liggen in de haven.

Kithnos – Athene 45 zeemijlen
Onze laatste en langste zeildag terug naar Athene. Een schitterende zeiltocht, die bij de heersende wind net iets hoger is dan halve wind. We kruisen een belangrijke scheepvaart route en we varen weer langs Kaap Sounio met zijn tempel hoog op de berg. Daarna is het nog een mooi stuk hogerwal varen onder de kustlijn van Athene. Voldaan komen we weer terug in Kalamaki marina en eten we nog een laatste avond samen, nu in de drukte van de stad.

Wil je meer weten over het flottielje zeilen door de Cycladen? Neem dan contact op en wij zullen met jou je wensen en de mogelijkheden doornemen. Zo maken wij een zeilreis helemaal op maat voor jou en je reisgezelschap.