Flottielje zeilen Kos

Flottielje data 2021

Om op Kos te kunnen komen, moet je met het vliegtuig. Er zijn meerdere mogelijkheden. Goed zoeken naar vliegtickets kan je een hoop kosten schelen, ook wanneer je niet gebonden bent aan het vliegen op zaterdag. Een paar extra nachten op Kos is ook heel erg leuk! Vanaf het vliegveld gaan er bussen richting de haven. Wanneer je liever door ‘Meezeilen Griekenland, BQ Yachting l Mooi Weer Zeilen’ opgehaald wordt van het vliegveld, dan kan dit. De prijs van deze transfer hangt af van het aantal personen dat tegelijk landt en een transfer wilt.

Kos met de gelijknamige hoofdstad is het begin Kos, vertrekhaven meezeilvakantie - Mooi weer zeilen, BQ Yachtingpunt van de route. Kos is een bruisend eiland waar veel barretjes en discotheken zijn, het is bij vele Nederlandse toeristen een vakantie eiland bij uitstek. Ook is Kos natuurlijk bekend vanwege een van de oudste en de meest bekende geneesheer ‘Hippocrates’. Kos- stad is de moeite waard om even in te lopen, of om een dag eerder al voor aan te komen. Op zaterdag vertrekken we gelijk al noordwaarts richting Kalimnos.

Kalimnos, 2e avond meezeilvakantie Dodekanosos - Mooi Weer Zeilen, BQ YachtingHet is 16 mijl varen naar Kalimnos. Kalimnos is een eiland dat bekend staat vanwege het sponsduiken. Veel inwoners van Kalimnos zijn van Kalimnos vertrokken om ander werk te zoeken maar vele zijn toch weer geremigreerd op latere leeftijd. Hierdoor wordt er goed Engels gesproken maar is ook het oude van Kalimnos bewaard gebleven. De haven waar we aan gaan leggen is Vathi, dit is een kleine baai met slechts enkele taverna’s. We kunnen aanmeren maar ook voor anker gaan liggen en met de bijboot richting het land.

De volgende morgen gaan we anker op en varen we naar Leros, Leros, meezeilvakantie Dodekanesos - Mooi Weer Zeilen, BQ Yachtingwat 16 mijl varen is. Onderweg gaan we voor anker in de baai Pandeli. Leros is een stuk groener dan Kalimnos en heeft veel Italiaanse invloeden. Leros is in de Tweede Wereldoorlog bezet geweest door de Italianen. Het haventje waar we naar toe varen heet Alinda, daar hoor je gelijk de Italiaanse invloeden in terug. De haventjes op Leros zijn vol met bloemen en geven zo een mooie samensmelting van Italiaanse en Griekse sferen. De baai kan makkelijk worden herkend doordat er een fraai kasteel boven de baai gelegen is.

We maken ons klaar voor een lange dag varen. Van Leros naar Samos is het 33 mijl varen. Naast Kos is Samos het meest bekende eiland dat we deze week aan gaan doen. Het eiland Samos is het meest noordelijke eiland van dit gebied. Het is eigenlijk meer een uitloper van de Turkse kust dan een eiland op zich, zo dicht ligt het bij Turkije. Samos is een van de mooiste eilanden in Griekenland, Samoszoveel natuurschoon dat met lovende beschrijvingen zowel in de oudheid als in de hedendaagse gidsen beschreven wordt. 2 nachten zullen we op Samos verblijven, wel in 2 verschillende havens zodat er wel wat te zeilen valt! De havens Pithagorion en Marathokampos zullen we aandoen. Pithagorion is vernoemd naar Pythagoras, dat veel mensen zullen kennen van ‘de stelling van Pythagoras’. Pythagoras is geboren op Samos en daar zijn ze op Samos nog steeds trots op.

De volgende dag varen we langs de zuidkust van Samos naar het zuidwesten, zo’n 14 mijl. Daar ligt Marathokampos. Dit is een klein dorpje waar het lang verboden was voor jachten. Nu is er op kleine schaal toerisme ontstaan. Je vindt hier wel nog wat resten van het vroegere militaire oefenterrein.

Na 2 dagen schitterend Samos gaan we koers zetten Nisidhes Fournoi l meezeilvakantie Griekenland l Dodekanesos - Mooi Weer Zeilen, BQ Yachtingrichting de eilandengroep Nisidhes Fournoi (16 mijl). Nisidhes Fournoi valt in een groot aantal bewoonde en onbewoonde rotsformaties uiteen. De twee grootste zijn Fimaina en Fournoi. Vele diepe inhammen en minifjorden sieren de steile kust. Het is op zich al bijzonder om tussen deze rotsformaties door te varen om uiteindelijk aan te meren bij Fournoi. Het is spannend en geconcentreerd manoeuvreren tussen de rotsformaties door, maar velen zijn ons voorgegaan! Als we voldoende tijd hebben gaan we een van de fantastische strandbaaitjes in de diepen scheren aandoen.

Uitgerust moeten Kosstadwe beginnen aan onze tocht weer zuidwaarts. Na de prachtige rotsformaties van Fournoi varen we weer op Leros af, nu aan de westkant naar het havendorp Lakki. Na 35 mijlen komen we aan in de baai Lakki. Ook de Italiaanse architectuur overheerst hier weer en dat geeft iets heel harmonieus in de haven. ’s Avonds gaan we heerlijk uit eten in een van de vele taverna’s in de haven.

De laatste zeildag moeten we ook nog een behoorlijk stuk varen, maar met de overwegend noordoosten wind is dit gemakkelijk te bezeilen. 31 mijl mogen we nog genieten van het heerlijke water en de wind om onze oren. Aan het einde van de dag zien we Kos weer opdoemen. Nadat we voldaan, rozig en met getrainde zeebenen weer aangelegd hebben gaan we nog een laatste keer met iedereen uit eten. Voldaan keren we naar onze cabine voor een laatste avond te slapen op het kabbelende water.
Wanneer je vragen hebt over een flottielje zeilvakantie, neem dan gerust contact op!

 Plattegrond voorbeeldroute:

Voorbeeld route Dodekanesos meezeilvakantie - Mooi Weer Zeilen, BQ Yachting